Apare cu sprijinul financiar al

  Click aici pentru prima pagina
2017
2016
2015
2014
2013
2012
2011
2010
2009
2008
Premii

   
Cautare dupa nume autor

Resurecţia prozei scurte

        Oana-Teodora Călin

Întâlnirea din 19 aprilie a Clubului de Proză „La formarea ideilor”, înainte de Sfânta Sărbătoare a Paştilor, a adus în atenţia membrilor trei cărţi de proză scurtă şi, o dată cu ele, căldura, candoarea şi munca scriitorilor. Munca lor ar putea fi asemănată cu o misiune divină. Aşa cum ouăle roşii de Paşti sunt simbolul sacrificiului pentru oameni, aşa aceste cărţi sunt dovada clară că sângele românesc mai are multe de spus în paginile cărţilor pe care aceşti oameni le umplu cu creaţia lor şi cu sacrificiul suprem al literaturii: cititorul, care este Judecătorul suprem al tuturor cuvintelor.


Adrian Voicu aduce, astfel, o carte a experienţei, intitulată Între două decolări, care, potrivit lui Constantin Stan, face dovada unei teribile înţelegeri a lumii. El spune despre această carte că este aceea pe care „o poţi scrie doar o dată în viaţă. Are un umor cum nu s-a mai făcut de multă vreme”. Ceea ce este şi mai interesant la acest volum este faptul că, deşi aviator, autorul „rămâne pe pământ, nu are niciun fel de trimitere către zbor”, în siajul unor autori ce-au celebrat, aviatori fiind, mirajul zborului.


Paharul cu sifon, cartea Marianei Petrescu, aduce în paginile ei un cinism asemănător cu cel al lui Teodor Mazilu. „Este o carte a sancţionării care aminteşte de anii ’60”, potrivit lui Constantin Stan. Tot el spune despre proza scurtă că misiunea ei este de a „păcăli” cititorul în proporţie de 80%, aducând un final neaşteptat cititorului.


Mihail Grămescu aduce şi el cartea Balaurul şi Mioriţa, o antologie de texte ce adună în paginile sale misterul, exotismul şi SF-ul. Este o carte „bine scrisă”, în care fiecare cititor se regăseşte. Un titlu interesant, formule antagonice prin care se regăseşte orice lector, acestea sunt semnele cărţii de proză fantastică. Despre fantastic, Constantin Stan spune că este, de fapt, „o ruptură în timp”. Ca şi la Eliade în La ţigănci, nu există niciun element supranatural, ci, mai degrabă, o „ruptură a timpului”.


Iată că această întâlnire a clubului aduce şi cartea lui Ştefan Mitroi „Strigăte spuse în şoaptă”, cea mai bună carte a lui, ca viziune şi limbaj, şi poate că „una dintre cele mai bune apărute în ultimii 20 de ani, o carte unică printr-un fapt rar întâlnit în literaturile prea apăsat moderne: privirea inocentă asupra lumii, având un corespondent poate doar în frumosul basm Tinereţe fără bâtrâneţe şi viaţă fără de moarte” .


Ana Dobre, filolog şi critic literar care şi-a început cariera cu studiul lui Eminescu, punctul de referinţă pentru orice filolog, spune despre cartea lui Ştefan Mitroi că a determinat-o să descopere „ipostaza eternă” care, la urma urmei, există în fiecare dintre noi. „L-am urmărit în timp pentru că am avut în comun o studenţie ieşeană”, spune Ana Dobre, care adaugă faptul că Ştefan Mitroi a reuşit să creeze o operă „care se naşte din dragoste, este înfloritoare, astfel că poate să înfrunte timpul”. „Optezecistul fără generaţie”, Ştefan Mitroi, este omul care, „din punct de vedere biologic, face parte din această generaţie, însă aceasta nu l-a revendicat”. Lectura profesionistă a volumului Strigăte spuse în şoaptă de către Ana Dobre a fost susţinută de actorul Marian Ciripan care, pentru a doua oară în istoria Clubului de Proză, a reuşit să aştearnă o linişte admirativă printre cei 50 de oameni aflaţi la Club. Se pare că proza merge mână în mână cu puterea oratorică, pentru că ea este cea care ţine auditoriul cu sufletul la gură.


Sfinţii, cartea lui Ştefan Dorgoşan, este uimitorul decupaj al unui talk-show, o întrepătrundere de voci pe care este imposibil ca cititorul să nu o îndrăgească, tocmai pentru că este atât de aproape de ceea ce vede şi aude zilnic. Este o carte scrisă în funcţie de „ceea ce se cere”, potrivit lui Constantin Stan, o carte caracterizată printr-un „oportunism literar” explicabil până la urmă, ţinând cont că sunt aproape 40 de ani de când Ştefan Dorgoşan şi-a făcut debutul. Este vorba despre o carte  scrisă „altfel decât ceea ce a scris până acum autorul”.

 
Datele tehnice
ale revistei
                     click aici...

Tarife publicitate
                     click aici...
 
                                                 © 2008 Revista Luceafarul