Apare cu sprijinul financiar al

  Click aici pentru prima pagina
Premii  

SPONSORII TRADITIONALI AI EVENIMENTULUI:CASA DE ECONOMII SI CONSEMNATIUNI (C.E.C.)BANCA COMERCIALA ROMÂNAROMEXTERRA BANKS.C. QUEEN INVESTMENTS INC. S.R.L.

Director general Chanan SchifferRESTAURANTUL CASA VERNESCU

Director Simha Weiss


   

Premiile Filialei Sibiu a U.S.R. pe anul 2007


Festivitatea de acordare a premiilor a avut loc în 18 iunie, la Biblioteca ASTRA Sibiu. Juriul a fost format din scriitorii Ilie Guțan (președinte), Mircea Braga și Dumitru Chioaru.

Au fost acordate următoarele premii:

Premiul OPERA OMNIA – JOACHIM WITTSTOCK

Cele mai recente apariții editoriale ale scriitorului sibian de expresie germană sunt romanul DIE UNS ANGEBOTENE WELT (ADZ Verlag Bukarest, 2007) și DUMBRAVA MORILOR (schițe și nuvele, selecția textelor, traducere și postfață de Nora Iuga, Institutul Cultural Român, 2007).

Premiul Cartea Anului 2007 – RODICA BRAGA, romanul ADAGIO, Editura Dacia, Cluj-Napoca, 2007

Premiul Cartea Anului 2007 – ION DUR, volumul CARIATIDE (critică și eseu), Editura Psihomedia, Sibiu, 2007.

Premiul Special pentru Istorie Literar㠖 ANA SELEJAN, pentru volumul POEZIA ROMÂNEASCĂ ÎN TRANZIȚIE (1944 – 1948), Editura Cartea Românească, București, 2007, și pentru întreaga serie de volume dedicate literaturii române în totalitarism.

Premiul pentru Debut – SILVIU GUGA, romanul BĂIATUL DIN DOUĂ LUMI, Editura Psihomedia, Sibiu, 2007.

-- Home --

Premiile Luceafărul 2007

Palmares ediția a V-a

Premiul Opera Omnia

DUMITRU RADU POPESCU


Volumele Umbrela de soare, Fata la miazăzi, Somnul pământului, Dor, Duios Anastasia trecea l-au consacrat ca autor de proză scurtă, în timp ce piesele parțial adunate în volumele Acești îngeri triști, Teatru (1974), Rezervația de pelicani, Teatru I - II (1985 – 1987) sau Moara de pulbere îl recomandă în mod incontestabil drept cel mai prolific dramaturg al epocii postbelice. F, Vânătoarea regală, O bere pentru calul meu, Ploile de dincolo de vreme, Împăratul norilor și Orașul îngerilor integrează ciclul care îl va impune pe D.R. Popescu printre cei mai de seamă romancieri români ai epocii contemporane. Autor nu doar prolific, dar și proteic, D.R. Popescu își va aduna producția eseistică în volumul Virgule din 1978 și va semna în 1982 culegerea Câinele de fosfor, care reunește între coperțile sale o bună parte din opera poetică a autorului. 1964, 1969, 1973, 1975, 1978, 1979 și 1980 sunt anii în care autorul a obținut Premiul Uniunii Scriitorilor din România.
Premiul de Excelență

CORNEL UNGUREANU


A publicat peste două mii de articole și studii în presa culturală din România, Iugoslavia și Germania. Are doctoratul în literatură română și comparată și, de șaisprezece ani, este profesor universitar la Facultatea de Litere a Universității de Vest din Timișoara. La Editura Amarcord i-a apărut – în două volume – studiul La vest de Eden. O introducere în literatura exilului. A publicat Mitteleuropa periferiilor și A muri în Tibet la Editura Polirom – dar și nenumărate alte studii, dintre care amintim numai La umbra cărților în floare, Proză și reflexivitate, Contextul operei, Mircea Eliade și literatura exilului, Fragmente despre teatru sau Istoria secretă a literaturii române.

Premiul pentru Poezie


PETRU CÂRDU


A publicat pentru prima dată la vârsta de 16 ani, în paginile ziarului „Libertatea” din Pancevo. Doi ani mai târziu – în 1970 – volumul Menire în doi marca debutul său editorial. I-au urmat de atunci volumele Aducătorul ochiului (1974), Pronume (1981, în ediție bilingvă româno-sârbă), Căpșuna în capcană (1988), În biserica Troia (1992), Cerneala violetă (1998) și Școala exilului (2003). Majoritatea volumelor i-au apărut și în limba sârbă, la prestigioase edituri din Belgrad și Novi Sad. În 1990, volumul Căpșuna în capcană a văzut lumina tiparului și în limba engleză, la editura londoneză Forest Books.

Premiul pentru Proză


GHEORGHE SCHWARTZ


La 24 de ani debuta cu două proze scurte în revista orădean㠄Familia”, iar în 1972 apariția romanului Martorul marca debutul său editorial. În 1983, Asociația Scriitorilor din Timișoara îi premiază romanul Efectul P, iar zece ani mai târziu romanul Cei o sut㠖 Ecce Homo obține premiul organizației similare din Arad. Tot Asociația Scriitorilor din Arad i-a mai premiat și romanele Procesul, Cei o sut㠖 Mâna albă și Cei o sut㠖 Axa lumii, iar în 1998 USR distinge volumul Cei o sut㠖 Oul de aur cu Premiul pentru Proză. În 2005 romanul Spitalul obține din partea APLER Premiul „Autorul Anului 2005”. Activității de prozator a lui Gheorghe Schwartz îi mai datorăm romane ca Pietrele, A treia zi, Anabasis, Cochilia sau Vara rece. Printre volumele sale de proză scurtă se numără Ucenicul vrăjitor, Maximele Minimele, Castelul Albastru și Paranoia Schwartz. Distinc?ii: în 2004 Ordinul Meritului Cultu­ral în grad de Comandor, Premiul „Mihail Sebastian” în 2005, Marele Premiu pentru Proz㠄Liviu Rebreanu” doi ani mai târziu și Premiul de Excelență al C.J. Arad în acest an. Asociația Scriitorilor din Arad și organizația ASLA din Palermo l-au premiat, de asemenea, pentru întreaga sa activitate.

Premiul pentru Eseu


OCTAVIAN SOVIANY


A debutat simultan ca poet și critic, într-un număr din 1975 al revistei clujene „Echinox”. Debutul editorial s-a produs însă abia opt ani mai târziu – cu volumul de poezie Ucenicia bătrânului alchimist, apărut la Editura Dacia. I-au urmat volumele Cântecele desăvârșirii interioare – premiat de Asociația Scriitorilor din București – Turnul lui Casanova, Provincia pedagogică, Textele de la Montsalvat, Cartea lui Benedict, Alte poeme de modă veche, Scrisori din Arcadia și, în 2006, volumul Dilecta. Este autorul unor texte dramatice precum Insula Fericiților sau Strălucirea și suferințele filosofilor. Pentru dramaturgie a obținut în 1993 și o bursă din partea Fundației Soros. Textele de la Monte Negro dezvăluie latura sa de prozator, iar volumul Textualism, postmodernism, apocaliptic – de trei ori premiat de revistele „Poesis”, „Tomis” și de Asociația Scriitorilor din București – descoperă publicului cititor un eseist viguros. În 2004, președintele României i-a decernat Ordinul „Meritul Cultural” în grad de cavaler.

Premiul pentru Traducere


IOANA IERONIM


A abordat eseul, teatrul și poezia, atât ca autor, cât și ca traducător. Volumul Zmeie peste munte i-a fost tradus în engleză și catalană, iar Triumful Paparudei – nominalizat la Sir Weidenfeld Prize – i-a apărut în engleză și este în curs de apariție în limba germană.  A mai publicat volumele de poezie 41, Scara rulantă, Silabe omnivore (ediție virtuală) etc., iar U.S.A., Anglia, Austria, Franța, Irlanda, Suedia și Rusia sunt doar câteva dintre țările unde i-au apărut eseuri și poeme.  I-a tradus în românește pe Ginsberg, Auden, Codrescu și Conrad. În colaborare, a tradus în limba engleză opere ale unor importanți poeți români contemporani.  Recent a tălmăcit o serie de piese ale lui Shakespeare (Fur­tuna, Regele Lear, Măsură pentru măsură) și Arthur Miller (Vrăjitoarele din Salem, Moartea unui comis voiajor), care au început deja să fie preluate de teatrele românești.

Premiul pentru Publicistică


CLARA MĂRGINEANU 


       A publicat până în prezent nouă volume de versuri și a realizat nenumărate reportaje, portrete, interviuri și documentare ca redactor al TVR Cultural, unde lucrează din 2002. Prizonierul libertății, Sărmanele Duminici, Fata de asfalt sau Femeia albastră sunt doar câteva dintre titlurile plachetelor care i-au apărut de-a lungul anilor.  Pentru activitatea sa jurnalistică, A.P.L.E.R. i-a decernat în 2006 Premiul pentru Jurnalism Cultural. 

Premiul pentru Debut în Critică Literară


GABRIELA GHEORGHIȘOR


A absolvit Facultatea de Litere a Universității din Craiova, secția română-franceză. Și-a susținut licența cu o teză despre Imaginarul oniric ionescian și a aprofundat literatura română în context european – în doi ani de studii postuniversitare. Este doctorandă la zi cu o teză despre Mircea Horia Simionescu. A semnat numeroase articole în paginile revistelor „Luceafărul”, „Ramuri”, „Mozaicul”, „Observator cultural” și „România literară”.

Premii pentru Debut


AIDA HANCER


Este încă elevă la Colegiul Național „Petru Rareș“ din Suceava, dar are deja numeroase premii pentru poezie. Dintre acestea, amintim Premiul pentru Debut „Mihai Eminescu” – obținut la Botoșani – și premiile concursurilor literare „Tudor Arghezi” și „Dimitrie Bolintineanu”.

CĂTĂLINA CADINOIU


A publicat poezii în „Convorbiri literare”, „Viața Românească”, „Curierul de ambe sexe” și multe alte reviste literare. Anul 2007 i-a adus numeroase premii, printre care se numără Marele Premiu al Festivalului de Poezie „Nicolae Labiș”, Premiul I la Festivalul „Dimitrie Bolintineanu” și Premiul Special al Juriului la Festivalul de creație literar㠄Mihai Eminescu”.

OFELIA PRODAN


A debutat anul trecut cu volumul de poezii Elefantul din patul meu, distins cu Marele Premiu pentru Debut al Editurii Vinea. Concursul Național „George Coșbuc” i-a adus premiul al treilea pentru aceeași plachetă, la secțiunea volume publicate. La sfârșitul anului 2007 îi apare la Editura Brumar volumul Cartea mică. Premiul de Fidelitate „Luceafărul – 50“

ION CUCU


A lucrat pentru revista „Luceafărul” aproape două decenii, unde, la rubrica „O istorie a literaturii române contemporane văzută de Ion Cucu” a publicat săptămânal fotografii din viața literară românească, constituind o veritabilă cronică în imagini a vieții noastre literare. A avut nenumărate expoziții în București și în țară. A ilustrat multe lucrări de istorie și critică literară. A participat la numeroase festivaluri de literatură și la expoziții naționale și internaționale de artă fotografică, unde a obținut importante premii, cel mai recent fiind Marele Premiu pentru Arte, decernat în 2006 de Academia Internațională Orient – Occident.

-- Home --

 
                                                 © 2008 Revista Luceafarul